Sushi
Sushi är en japansk maträtt som består av pressat sushiris som garneras med rå, allternativ tillagad fisk, skaldjur eller grönsaker.
Sushiris tillverkas traditionellt av vitt rundkornigt ris som smaksätts med vinäger och vanligtvis med lite socker och salt. Som garnineing används vanligtvis tigerräkor, lax, tonfisk, crabfish, bläckfisk eller ål.
Sushibitarna serveras ofta med gari (inlagd ingefära), wasabi och sojasås.
Olika typer av Sushi:
Chirashizushi
Chirashizushi består av bitar av rå fisk eller skaldjur som serveras med olika tillbehör. Den enklaste formen av sushi att tillaga.
Nigirizushi
Nigirizushi består av ris som pressas till en oval boll som garneras med en bit av fisk, skaldjur eller grönsak Oftast är garneringen rå, men kan även vara inlagt, grillad, kokt, ångkokt eller stekt.
Makizushi
Makizushi eller Sushirulle består av olika ingredienser som fisk, skaldjur och grönsaker som rullas in i ris, vanligtvis inslaget i nori (ätbara rödalger). Serveras oftast uppskurna i runda tjocka skivor.
Oshizushi
Oshizushi består av ris som tillsammans med olika ingredienser pressas ihop med en speciell sushipress, alternativt med hjälp av en bambumatta och handkraft. Oshizushi serveras ofta som uppskurna kvadratiska bitar.
Inarizushi
Inarizushi är en påse med stekt tofu som vanligtvis fylls med sushiris.
Narezushi
Narezushiär en traditionell form av jäst sushi. Narezushi består av fisk, ris och salt som läggs i press för att åstadkomma en mjölksyrejäsning.