Kokosnöt
Kokosnöt är kärnan från kokospalmen. Kokospalmen växer i tropikerna längst kusterna och kan bli 20–30 meter hög.
Det finns två sätt att skörda kokosnätter på. Det ena sätter är då man vill kunna dricka innehållet. Då plockar man kokosnöten från palmen när den är grön. Den har då ett tunt lager av den vita, mjuka, söta kokosen i kärnan och cirka en halv liter drickbart kokosvatten som vanligtvis serveras kyld.
Om frukten istället får hänga kvar tills den ramlar ner av sig själv finns det mycket lite vatten kvar och den kallas torr kokosnöt. Det skrumpna ytterhöljet skalas av så att bara det hårda innernöten är kvar.
För att knäcka en kokosnöt slår man med mitten på baksidan av en stor tung kniv eller likande, då spricker nöten i två halvor. Sedan kan man kan lätt skrapa ur den vita mjuka kokosen.
En kokosnöten kan väga upp till tre kilo.