Hot pot
Hot pot eller eldgryta som det också kallas för på svenska, är en servering- och matlagningsmetod från Kina. Kinas variant på fondue.
Hot pot består i regel av ett kärl innehållande en kryddstark buljong som placeras över en eld. Oftast står kärlet direkt på matbordet. Därefter för man med pinnar ned råa, uppskurna ingredienser som kött och grönsaker för tillagning genom kokning. Efter tillagningen doppar man ingredienserna i en dipsås och äter dem direkt. Oftast utan ris eller liknade vid sidan om.
Typiska ingredienser för Hot pot är; tunna skivor av kött, lövgrönsaker, svamp, vermicelli, skivad potatis, bönprodukter, ägg, tofu och skaldjur. Dipsåsen brukar bestå av sesampasta, jordnötter, sesamolja, sojaolja, chiliolja och lagrad tofu.
Hot pot finns i många olika former och varianter. I Kina är de vanligaste den sichuanesiska och den mongoliska Hot poten. Hot pot förekommer med annan kryddning även i länderna: Japan (Shabu-Shabu), Korea, Vietnam, Kambodja, Thailand och Malaysia.
I många länder, även i Sverige är det vanligt med speciella restauranger som har specialisera sig på att bara servera Hot pot. Man får då in buljon och olika ingredienser och tillagar sin egen Hot pot genom kokning på bordet.